Na de rijpingsperiode (die
in Schotland minstens 3 jaar moet duren vooraleer de spirit
de naam ‘whisky’ mag dragen), kan het vat geopend worden, de inhoud ervan
aangelengd en in flessen gevuld. Het is de ‘master distiller’ die op basis van het beoordelen
van staalnames uit de vaten beslist wanneer de inhoud
van een vat klaar is om te bottelen.
Sommige distilleerderijen
laten de whisky na de normale rijpingsperiode nog eens extra rijpen in andere
vaten. Meestal gaat het om gebruikte porto- of madeiravaten,
wat het smaakpalet van de whisky een extra toets geeft. Deze extra rijping op
‘vreemde’ vaten neemt doorgaans een periode van van 6
maand tot 2 jaar in beslag.
Het vat wordt geopend door
de tap - die zich meestal ergens in het midden van de bolle wand bevindt – weg
te nemen terwijl het vat boven een doorgaans stalen kuip ligt. Het vat loopt
leeg in de kuip. In deze kuip, of in een andere installatie kan de whisky
eventueel gemengd worden. Men spreekt van een Single Malt whisky indien de whisky
alleen uit malt whisky’s bestaat van één distilleerderij, waarbij er meestal
wel verschillende jaargangen gemengd worden om zo de consistentie van de whisky
enigszins te bewaren. Als de spirit uit een enkel vat
gebotteld wordt spreekt men van een Single Cask
Whisky. Als de whisky gemengd wordt met whisky’s van andere distilleerderijen
spreek je van een Vatted Malt of een Blend.
In Schotland is het bij wet
bepaald dat whisky een minimaal alcoholpercentage moet hebben van 40%. De
whisky die uit de vaten komt heeft doorgaans een hoger gehalte (70%, zij het
verminderd met ‘The Angels Share’), en zal dan ook
worden aangelengd met neutraal water tot het alcoholgehalte 40 tot 43%
bedraagt. Sommige distilleerders voegen karamel toe voor de kleur. Vreemd
genoeg is dat karamel geen invloed heeft op de smaak. Daarna gaat het mengsel
in de fles, plaatst men er een kurken dop en een zegel op, en wordt de fles
afgewerkt met een voor- en achteretiket. Van zodra de whisky gebotteld is,
stopt ook de rijping. Eenmaal aanwezig in de (afgesloten) fles, zal de whisky
niet meer wijzigen in kleur, smaak, geur of textuur. Een fles whisky bewaren
met als bedoeling de drank te verbeteren door ouderdom, is dus zinloos. De
ouderdom die van belang is, is de periode van rijping, en deze staat steeds
vermeld op het etiket. Zo er gemengd is met verschillende jaargangen, wordt
steeds de leeftijd van de ‘jongste’ whisky op het etiket vermeld (i.e. de duur
van de rijping van de whisky die het minste tijd in het vat heeft
doorgebracht).
Een whiskyfles wordt best
staand (vertikaal) bewaard, dit om te vermijden dat de lijm tussen kurk en dop
zou kunnen reageren met de alcohol in de drank.
De bottelingen die gebeuren
door de distilleerderij zelf, worden ‘Market house’ bottelingen genoemd. Daarnaast
bestaan er ook nog bedrijven die distilleerderij-onafhankelijk
bottelen. De onafhankelijke bottelaars kopen hun vaten in bij
distilleerderijen, en laten deze zelf nog verder rijpen, soms decennialang.
Wanneer de whisky volgens de bottelaar op zijn hoogtepunt is, worden ze
gebotteld, en verkocht onder de naam van de bottelaar. Op het etiket staat dan
doorgaans wel vermeld om welk soort whisky het gaat, maar van de originele
stoker van het kostbaar goedje wordt doorgaans geen
melding gemaakt. Bij de vaten die langer gerijpt hebben, gaat het dan meestal
om “Cask Strength”
(gefilterd via gekoelde platen) of “Straight
from the Cask’
(ongefilterd) bottelingen. De whisky in deze flessen werd dus niet aangelengd
met water. Het procédé van filtrering via gekoelde
platen (‘chill-filtering’)
wordt meer en meer verlaten omdat het van invloed is op de smaak van de whisky.
De onafhankelijke
bottelaars zorgen voor een aanzienlijk deel in de whiskymarkt. Hieronder vind
je een lijst van de belangrijkste :
Adelphi, Alchemist, Berry
Bros and Rudd, Blackadder, Brands Development Worldwide, Cadenhead, Clydesdale,
Compass Box Whisky, Douglas Laing, Douglas Murdoch, Duncan Taylor & Co Ltd,
Gordon & MacPhail, Hart Brothers, Ian MacLeod, James McArthur, Murray
McDavid, Prabàn Na Linne Ltd., Scottish Malt Whisky Society, Scott's Selection,
Spirit of Scotland, Signatory, The Master of Malt, The Vintage Malt Whisky
Company, The Queen of the Moorlands, Whiskies of the World, Whisky Castle,
Whisky Galore, Whyte & Whyte.
Tot zover deze (beperkte)
introductie over de omzetting van water, gerst en gist tot onze
lievelingsdrank. Tijd om er eentje uit te schenken. Hoe je hem kunt drinken,
lees je in het volgende hoofdstukje. Cheers !